2007-01-07

Angkor Wat

Nu har jag spenderat en forsta dag pa att aka runt och se lite olika tempel i Angkor Wat-omradet. Wow! Angkor Wat var faktiskt det sista templet vi sag idag, sa jag ska nog tillbaka dit imorgon ocksa for att hinna uppleva det ordentligt. Det ar verkligen fascinerande att se alla tempel dock. De flesta ar byggda for ca 1000 ar sedan, och de vi sett idag har blivit restaurerade en del for att det ska ga att besoka dem. Angkor Wat har dock aldrig riktigt overgivits, sa det var annu finare an resten. Det ar otroligt hur det kan ha funnits en san stor civilisation har for mer an tusen ar sedan. Khmer-riket var tydligen gigantiskt och strackte sig fran sodra Vietnam till en bra bit in i Kina, och fran Vietnam i oster till Bengaliska viken, dvs. bort till Indien nastan? Ofattbart stort imperium och det kulturella centret lag har i Angkor. Staden hade tydligen 1,3 miljoner invanare, och det pa en tid nar London hade 60000 invanare bara! Det enda som finns kvar av staden ar alla tempel, eftersom folket bodde i byggnader av tra. De tempel som finns kvar ar dock verkligen underverk! Det finns en del enormt stora som stracker sig mer an 60 meter upp i luften, som ar fyllda med statyer, reliefer, gangar, fonsteroch som ar underbart vackra. En del andra ar betydligt mindre, men minst lika fina. Vissa har byggts for hinduiska gudar som Vishnu och Shiva, medan andra ar byggda for buddhismen. Alla ar otroligt vackra och har massor av symbolik i arkitekturen, valet av antal torn, tinnar, form pa huvudbyggnaden med mera. Stenen som alla tempel ar byggda av ar fran ett berg 75 km bort och fraktades med elefant hela strackan. Forsta vilket enormt arbete att bygga alla tempel, frakta all sten, hugga ut alla figurer och sa vidare! Det ar narmare 500 tempel i omradet fick jag hora, och vissa ar i storleksordningen med Nilens pyramider! Helt ofattbart!

For att ta oss runt idag har vi akt med en tuk-tuk, dar vi betalade $10 for att han skulle skjutsa oss runt hela dagen. Imorgon hyr jag nog en mopedforare for att ta mig runt lite pa egen hand, men i langsammare tempo. Ska forsoka se Angkor Wat lite nogrannare, samtidigt som jag tar mig tid att sitta och lasa, skriva och fundera. Tankte kopa en bok om omradet, de saljer de for $1 dar ute vid templen.

Nu ska jag bege mig inat staden for att ta ut lite mer pengar, ata middag och sen kanske besoka baren Angkor What? (roligt namn) som spelade grymt bra alternativ rock, hade trevligt folk, billig dricka och ett biljardbord. Allt som jag behover alltsa! Igar blev klockan tva innan jag tog mig hem, sa har sovit lite nu pa eftermiddagen for att orka med kvallen.

Kambodja upphor inte att forvana mig. Fattigdomen blir mer uppenbar nar man ser hur desperata forsaljare, barn och tiggare kan bli. Samtidigt stalls det i kontrast till storslagenheten hos Angkor Wat och all historik. Den traditionella khmermaten jag atit hittills har varit underbar god ocksa! Till sist en liten fundering over landet. Ganska lugnt trafikklimat maste jag saga. Bilar verkar dock ha hoger- eller vansterratt lite vilket som och aldrig nagon nummerskylt. Vilken sida man kor pa ar lite valfritt, det bytte namligen till hogertrafik for nagra ar sedan for att passa de japanska turisterna (var den forklaringen jag fick), men en del kor fortfarande vanstertrafik. Mycket intressant. Gatunummer ska man ju inte direkt forsoka navigera efter heller, samma nummer forekommer ofta flera ganger pa samma gata och inte alls i ordning. Till exempel 11B, 9, 22, 46, 9, 23 har jag foljt pa en gata har. Skumt!

2 kommentarer:

Olle sa...

Underbart! - vill se bilder snart! Khmer-riket fanns tydligen mellan 802 and 1220 AD; Ankor Wat byggdes på 1100-talet. Att det var så stort hade jag ingen aning om.

Hur går det till när man hyr moped med förare - betyder det att du sitter på pakethållaren? Låter litet vanskligt i ett land med det trafiksystem som du beskriver!

Hälsningar
Olle

Fredrik sa...

I'll say it again! Jag såg en dokumentär... fast det var egentligen ett reportage om Ankor Wat. Any hew! Det såg underbart härligt ut, vackert med mera. De gled omkring på elefanter för att se hela området, verkade vara ett häftigt sätt att göra det på.

Ha de bra!