2007-01-05

Kuala Lumpur och bilder

Nu har jag antligen kommit at att ladda upp alla bilder har i KL. Gick riktigt snabbt dessutom. Bilderna hittar ni pa http://picasaweb.google.com/anders.ivarsson/Asien.

Malaysia i allmanhet och Kuala Lumpur i synnerhet ar verkligen fyllt av kontraster. Hela landet verkar praglas av dessa kontraster. Alltifran kontrasterna mellan den fattiga lokalbefolkningen man ser uppe i bergen, till de gigantiska resorterna pa Langkawi till det fartfyllda och internationella Kuala Lumpur. Befolkningen ar delad i tre delar som verkar ungefar lika stora. Dels ar det malaysierna sjalva, dels ar det indier och dels ar det kineser. De haller vissa separata vanor och har egna omraden (Chinatown, Little India, etc. - alla stader verkar ha varsitt av dessa). Dock sa smalter de samman till en helhet som ar nagot forvirrande som besokare. Man mots av en blandning av sprak (kinesiska, indiska, engelska, malaysisk engelska) och en hel hop av kulturer (hinduer, muslimer, buddister, kristna) i en stamning som ar valdigt oppen och icke fordomsfull. Nar man gar runt i staden som vasterlanning sticker man ut rejalt - bade i langd, hudfarg och kladsel - men trots detta mots man inte av annat an enstaka leenden eller forsiktiga forfragningar fran taxichaufforer. Runt omkring en ser man indier i sina harliga morgonrockar/kaftaner, malaysiska ungdomar i vasterlandska klader med piercingar, fargglada sarronger, de mer strikta slojorna, kinesiska affarsman i kostym, en och annan vasterlandsk backpacker och en massa annat folk. Maten ar samma sak, man vandrar runt i en blandning av McDonalds och KFC restauranger som tar upp stora utrymmen i de enorma skyskraporna, samtidigt som sma kinesiska stand med mat slas upp pa marknaden utanfor, de indiska restaurangernas roti, tikka masala och naan trangs med malaysiska ratter baserade pa nasi goreng eller mee goreng, fruktstanden i form av mopeder med pabyggnader kors runt pa gatorna och ropar ut frukter och gronsaker man aldrig sett forut och mitt i smeten hittar man en irlandsk pub, en vietnamesisk och en libanesisk restaurang. Malaysia verkar inte riktigt ha en egen identitet (endast 50 ar som nation), men samtidigt ar det en harlig blandning av kulturer, folk, matratter och mitt i allt hittar man sig sjalv pa vag till Reggae Bar som redan stangt tillsammans med den svensk man reser med, tva galna britter som jobbar som dykinstruktorer i Phuket och tva malaysier som kanner folket pa Reggae Bar och later oss festa med dem efter stangning.

Imorgon blir det flyg till Kambodja tidigt pa morgonen - fragan ar om jag tar en tidig kvall eller skippar somnen i natt.

1 kommentar:

bluerain sa...

Det ser skithärligt ut på bilderna! Cameron Highlands - vilket landskap! Och de små öarna som poppar upp ur havet! Imponerande.